a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Švestková omáčka s jahodami

Použité suroviny

250 g sušených švestek,
špetka soli,
rozinky,
půl plechovky jahody,
1 lžíce povidel,
1 vanil.cukr,
0,5 - 0,75 l vody,
3 lžíce cukru krystalu,
perník na strouhání,
ořechy

Postup

Šušené švestky pokrájet na malé kousíčky, přidat špetku soli a vařit s asi 0,5 -0,75 l vody - 30 minut. Uvidíte podle množství surovin...omáčka po zahuštění perníkem musí být hustá, i po vychladnutí. Až jsou švestky měkké přidáme rozinky, vlašský ořech pokrájený také na drobné kousky, cukr. Podle celkové chuti přidávám někdy i jeden sáček vanilkového cukru, ale nemusí být). Když se to všechno provaří - má to takovou hnědou škaredou barvu, ale nebojte se toho. Na zahuštění nakonec perník nastrouhaný - ale nejlepší i chutí jsou právě zmiňované ruměnky, které také můžete jen nakrájet na drobno, nemusíte strouhat. Nakonec na dochucení trošku rumu, ale to už omáčku nevařit, aby rumík v ní zůstal.
>
close