a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Omáčka játrová nebo slezinková

Použité suroviny

3 dkg slaniny,
20 dkg jater,
1 menší cibule,
5 dkg sádla,
6 dkg hladké mouky,
1 stroužek česneku,
1 špetka kmínu,
1 špetka pepře,
dle chuti: majoránka a sůl

Postup

Slaninu pokrájíme na kostičky, rozpálíme, zpěníme na ní cibuli a opečeme naškrábaná játra nebo slezinu. Mírně je podlijeme a podusíme. Ze sádla a mouky usmažíme tmavší jíšku, rozředíme ji, přilijeme k játrům a omáčku povaříme asi 20 minut. Játra nebo slezinu můžeme také jenom pokrájet, odusit na cibulce a slanině, pak umlít na masovém strojku a přidat do povařené jíšky. Omáčku přikořeníme a osolíme podle chuti. Podáváme ji s příkrmy, především s těstovinami, jako samostatné jídlo.
>